Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kreatív dolgok húsvétra

 Húsvéti üdvözlőlap a natúr színek szerelmeseinek


Alapanyagok:
 kartonpapír vagy nyomtatópapír, száraz fűszerek vegyesen, ragasztó
Korosztály: 2 éves kortól
Elkészítési idő: 10 perc

Fogj egy kartont, vagy egy nyomtatópapírt. Bármelyik lehet, de a karton – tudd – tartósabb. Végy egy evésre többet már használni nem kívánt tálkát. A kartont hajtsd ketté. A kettéhajtott széléből kiindulva rajzolj egy hatalmas tojást. A lényeg, hogy képeslapot készítünk, így az egyik oldalának a tojásnak össze kell futnia, hogy egy képeskönyvhöz hasonlóan kinyitható legyen. 

Rajzolj egy hatalmas tojást tehát, és vágd ki. Hagyd meg a tojásnak legalább egyharmadát középen egybe, tehát nem két külön tojást vágunk ki. Ha nem az összehajtott szélénél kezded a tojás rajzolását és vágását, akkor sajnos a kettő nem ér majd egybe. Így is jó, így azonban üdvözlőd egy oldalas lesz. Végy különböző fűszereket, ezeket szórd a nagy táladba, lehet ez akár virágalátét is, csak mosd ki előtte! Keverj össze, pl. kakukkfüvet, koriandert, fahájat, kaprot, kurkumát, sáfrányt, stb. Mindenből egy kicsit. Ha már egész vastag réteget kaptál, készen állsz. A tojás felső oldalát kend be ragasztóval.

Ezután pedig a képeslapod mártogasd a fűszerekbe. A ragasztó száradási idejétől függően kész műved, írd meg szeretteidnek.

2. Különleges batikolt tojások

Alapanyagok: Tojás, hurkapálcika, fogpiszkáló, matricafesték, 2-3 szín
Korosztály: 4 éves kortól
Elkészítési idő: 2X10 perc

A tojásfestésnek ezer és egy módja van. Ebből a gyermekek számára az egyik legélvezhetőbb az üveg-matricafestékkel díszített tojások elkészítése. Többnyire fantasztikus eredményt kapunk, ami még a felnőtt férfiakat is elbűvöli. Fogj egy (vagy több) tojást. Tetejét és alját fúrd ki és fújd ki egy pohárba tartalmát. Ez tetszőlegesen felhasználható. Ezután Húzd egy hurkapálcára, vékony rőzsére, stb. és kezdődhet a munka. Egyszerre maximum 2-3 matricafestéket ragadj magadhoz. A tojás egyik oldalára hosszanti irányban vigyél fel vastagon festékcsíkokat, 3-4 mm-re egymástól. Ezután egy fogpiszkálóval, körkörös mozdulatokkal húzd egybe a színeket. Tedd egy tojástartóra és engedd legalább 2-3 órát száradni. Később a másik oldalát hasonló módon fesd meg. Az eredmény egy ruganyos, eszméletlenül különös, batikolt hatású, amolyan pszichedelikus tojás, ami még a fiatal férfiakat s mosolyra deríti.

HarmoNet tipp: Segítség! Még senkinek nincs ajándékom!>>>

3. Húsvéti tojás- vagy ajándékgyűjtő

Alapanyagok: Keményítő, víz, újságpapír, matt tempera, 10 db-os papír tojástartó
Korosztály: 2-12 éves korig
Elkészítési idő: 3X20 perc

4 evőkanál por állagú keményítőt elkeverünk kb. 3 dl vízzel. (Sokszor fajtánként a mennyiség meg van adva a tájékoztatón). 20 percig állni hagyjuk, majd egy habverővel pudingszerűvé verjük. Ezután további vízzel leveshíggá keverjük végül egy éjjelre pihenni hagyjuk. Másnap bármilyen nem fényes, hanem matt újságpapírra, reklámpapírra ezt kenjük. Készítőnk egy csirizespapíros labdát és a tojástartó tetejére helyezzük.  

Tojástartó felső lukait is betömködjük újságpapírral, majd egy kisebb gombócot ragasztunk a másik felére, farkincának. A nagyobbik gombóc lesz a fej, erre csónakszerű, alakú fülecskéket és orrocskát helyezünk. 4 oldalon félkörökkel kijelölhetjük a nyuszi tappancsait, de ez nem szükséges. Nem árt az apró részeket még egy réteg csirizesen étkent papírral befedni. Ezután száradni hagyjuk pár órát. Később a gyerekek temperával fantáziájuknak megfelelően festhetik. 

Kisebbeknek érdemes a szájat és szemet előre kijelölni. Hogy a nyuszi, nyuszi legyen, nem árt tudni, hogy orra hosszúkás, színes csupán az orra gombja, a szája pedig nem emberi hanem a macskákhoz hasonló függőlegesből elágazó. Végezetül oldalt, ha összeragadt a nyuszi a papírtól és a festéktől, ki kell vágjuk újra az oldalát. A gyermekek számára ez mindig fontos.  Ha a nyuszit kifestettük a tíz férőhelyre festett tojásokat, vagy ajándékokat rejthetünk a gyermekeknek.

Tipp: A pici gyermekek az előre elkészített nyuszikákat megkereshetik a lakásban, kertben, és átélhetik, hogy valóban a nyuszi hozta az ajándékot.
 

4. Ujjbábok

Alapanyagok: Többféle színes filc anyag, színes barna és sárga, arany fonal, pamut cérna, színesek, tű
Korosztály: 1 vagy 1,5 -15 éves korig
Elkészítési idő: 1-2 óra

Ujjbábok nem csak Húsvétkor készíthetők, de ekkorra sok téma ellőhető. Nem csak az 5 ujjas gyermekvers: Ez elment vadászni,
Ez meglőtte,
Ez hazavitte,
Ez megsütötte,
Ez az icike-picike mind megette,
Kerekecske-gombocska,
Itt szalad a nyulacska!

Hanem rengeteg tavaszi történetet készíthetünk. Még a legkisebbek is élvezik.
Vegyünk különböző színű filceket. Általában kockára vágva bármelyik rövidáruban kapunk. Vágjunk két ujj hosszúságú ujjunknál valamivel vastagabb téglalapokat belőlük. A nyuszi lehet fehérből, a Vadász barna, Piroska piros, a medve barna, a farkas szürke, a tavasztündér zöld, stb. Varjuk össze őket kétoldalt és fordítsuk ki. Külső oldalukra a leányoknak fonalból akár fontot, fiúknak rövid hajat készíthetünk. Más színű filc anyagból a sapkát varrhatjuk és ragaszthatjuk is. A vadásznak még puskáját s ki lehet vágni feketéből. A leányokra szoknya varrható. Ügyesebbek tájegységenként Húsvéthoz is illő népviseletet varrhatnak. Csodás lehet egy-egy barna hajú ujjbáb kékfestő szoknyában, vagy hímzett anyagból megkreálva. 3-5-10 ujjbábbal egész meséket, darabokat játszhatunk el. Az elkészítés és a vele való előadás is öröm.

5. Húsvéti gyertyák

Alapanyagok: 1-3 gyertya, 2-3 szál kül. virág, illóolaj
Korosztály: 2 éves kortól
Elkészítési idő: 15 perc

A gyertyák s fények a Húsvét ünnepén is előkerülhetnek, ekkor azonban fontos, hogy a karácsonyi fagyosságot levetkőzzék, így virág köntösbe kell őket öltöztetnünk.

Vegyünk 1-3 gyertyát. Lehet vastag, vagy akár vékony ún. kocsi-gyertya is. Keressünk egy más használni nem kívánt régi, foltos konyharuhát. A szálas virágokat nyúzzuk meg, akár apró zöld leveleiket és szirmaikat is szedjük le, szórjuk a konyharuhára.

Egy tepsit béleljünk ki alaposan alufóliával, az aljától a tetejéig, és indítsuk be a sütőt kb. 40 fokon. A vaskos gyertyákat 1, a vékonyakat fél percre helyezzük az alufóliás tepsivel a sütőbe. Ha kikaptuk, egyből helyezzük a virágszirmos konyharuhára, és hengergessünk végig a textílián. A meglágyult viasz így magára tapasztja a szirmokat. Maximum 1-2-szer érdemes ismételni a folyamatot, mert később a korábbi szirmok már lejönnek róla. A második ismétlésnél tetejére 1-3 csepp virágos illóolajat is cseppenthetünk, így égetéskor illatozik majd.

forrás: harmonet

Húsvétváró ajtódísz

A bejárati ajtóra akasztható vidám koszorú ékes bizonyítéka lehet ünnepváró hangulatunknak. Elkészítése kézügyességet nem igen igényel, csupán a hozzávalók beszerzése lehet időigényes, de ha ezek megvannak, ripsz-ropsz összeállíthatjuk az ajtódíszt. A szalmakoszorú alapot szénával díszítsük körbe, mégpedig úgy, hogy fogjunk marékra egy-egy nyaláb szénát, és dróttal tekerjük rá a koszorúra. Ezt addig csináljuk, amíg teljesen be nem fedjük a koszorúalapot szénával, majd a kilógó szálak végét csippentsük le ollóval.

Ha az így rögzített szénanyalábokat nem érezzük elég stabilnak, díszítés előtt tekerjük be natúr színű rafiával is. A tojáshéjakat és a répákat ragasztópisztollyal rögzítsük a koszorúra, a színes madártollakat pedig egyszerűen tűzdeljük bele a szénába, a biztosabb tartás érdekében azonban ezeket is odaragaszthatjuk.

A papírtojás díszekhez vágjunk ki három különböző méretű és színű tojásformát a kartonból, és ragasszuk őket egymásra, a tojás felső részét lyukasszuk ki, majd a rafiaszalagot bújtassuk át a lyukon, és kössük rá a koszorúra. Színes karton híján natúr színű kartonból készítsük el, majd fessük le őket tetszés szerint.

Amire szükségünk lesz:

-Koszorú: Szalmakoszorú alap, széna (kisállat kereskedésben beszerezhető), tojáshéj, répa (ha a hobbiboltokban nem tudunk beszerezni, akkor feláldozhatunk néhány apróbb répát is) világoszöld selyemszalag, vékony dróthuzal, színes madártoll, kartonpapír, ragasztópisztoly

-Papírtojás: sárga, piros, zöld, narancs színű vékony karton; olló; ragasztó; színes rafiaszalag

Magyar Minták

Gyors nyuszi zokniból

Ezt a nyuszit igazán gyorsan, egy negyed óra alatt össze lehet állítani.

Amire szükségünk lesz:

 • egy bébizokni
 • töltelékanyag (olcsó kispárna belseje, szivacstörmelék, végső esetben vatta)
 • erős cérna
 • tű, olló

Fogjuk a zoknit, és nem túl szorosan tömjük ki a sarokrészig.

Magyar Minták

A sarka alatt kössük el a képen látható módon:

Magyar Minták

Itt egy kicsit alakíthatunk a fején, jobban kitömhetjük, ha szükséges, majd a zokni sarka felett kitömve kialakul a nyuszi feje.

A farkát varrással alakítjuk ki úgy, hogy csak egy kis bogyó legyen az egész:

Magyar Minták

A nyuszi fejében a tölteléket úgy igazítjuk el, hogy a zokni sarka adja ki a nyuszink orrát, ott egy kicsit hegyesebb:

 

Magyar Minták

A fülét vágással készítjük, V-alakban bevágjuk a zokni szárát. A vágás ne érjen egészen az elkötésig:

Magyar Minták

Majd a füleket behajtogatjuk, és egy-két öltéssel rögzítjük: 

Magyar Minták

Ha szeretnénk, jelzésképpen tehetünk pár hímzőöltést az orr és a szem helyére, de ezt el is hagyhatjuk.

Magyar Minták

Nehézségi fok: inkább nagyobb gyerekeknek ajánljuk a tű és olló használata miatt. A kisebb gyerekek segédkezhetnek a tömésben.

Nyúl hűtőmágnes

Sok gyerek szeret gyurmázni, így akár velük közösen is elkészíthetjük ezt a kedves hűtőmágnest.

Kellékek:

 • süthető gyurma, fehér és rózsaszín
 • ragasztható mágnes
 • olló
 • embossing domborító szerszám
 • gombostű
 • fekete alkoholos filctoll
 • pattex palmatex ragasztó
Magyar Minták

Elkészítése:

A fehér gyurmából készítsünk egy ovális, tojásdad formát. Ez lesz a nyúl teste. A merevítés miatt egy gombostűt szúrjunk bele kétharmadáig.

Magyar Minták

Eután készítsünk 2 db hengeres formát a karjainak. Ezeket illesszük rá a testre a nyak hátsó részétől indulva.

Magyar Minták

Gyúrjunk 2 lapos kör formát. Erre ragasszunk rá vékonyra kinyújtott rózsaszín kerek lapkát. Ez lesz a tappancsa. Az embossing szerszámmal nyomjunk 4 apró lyukat a tappancs fehér részébe, ezzel imitálva a lábujjakat.

Illesszük fel a tappancsokat a testre.

Magyar Minták

Készítsük el a fejet. A daraboknál vegyük figyelembe a test arányait. A fejhez szükségünk van egy fehér golyóra, 2 db fehér lapos kerek korongra a pofihoz és 1 pici rózsaszín golyóra az orrhoz. Az embossing szerszámmal alakítsuk ki a szemeket és a pofira húzzunk bajszokat.

A fülekhez formáljunk fehér gyurmából egy lapos hosszúkás formát, amelyre illesszünk vékony rózsaszínű lapot.

A fül olyan hosszú legyen, hogy a fej tetejétől kb. a nyuszi fenekéig érjen.

Magyar Minták

Illesszük össze a fejet és a füleket a testtel óvatosan, nehogy megszúrjuk magunkat a gombostűvel. Sütőben 100 fokon kb. 15-20 percig égessük ki. Ha kihűlt ollóval vágjunk megfelelő méretet a mágnesből és pattex palmatex ragasztóval rögzítsük a nyuszi hátára. Alkoholos filccel kiszínezhetjük a nyuszi szemeit.

Tipp: A nyuszinak mozgó, mérettől fűggő nagyságú szemeket is felragaszthatunk sütés után.

Magyar Minták
forrás:http://www.magyarvagyok.com