Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Károly-magaslati kilátó - Sopron

Károly-magaslati kilátó


 
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

A város épített értékei mellett csodálatos természeti környezete ejti rabul az idelátogatót. A parkerdő fajtagazdagságát a három különböző növény-, illetve állatföldrajzi tájegység találkozása adja, melynek központi része a Károly-magaslat, tetején a kilátóval. Az erdőt sűrűn behálózó turistautakon a természet számos apró csodájával lehet megismerkedni.

Az első faépítésű kilátótornyot Romwalter Károly, lelkes városszépítő, 1876-ban saját költségén építtette. Az újabb, 23 méter magas terméskő kilátó első emeletén színvonalas emlékkiállítás tekinthető meg, amely három európai ismertségű természetkutató - Kitaibel Pál, Gombocz Endre és Kárpáti Zoltán - munkásságát, valamint a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozó táj fő jellegzetességeit mutatja be.A kilátótorony két felső szintjéről egész Sopron belátható, távolabb a Szárhalmi-erdőrésszel, mögötte a Fertő tó csillogó víztükrével. A pompás kilátást balról a Wienerwald kontúrja, nyugatra a Schneeberg havas tömbjei koronázzák.Megközelítés: Győrből a 85-ös számú főúton autózva kb. 90 kilométer. Soprontól kb. 5 kilométerre déli irányba.További elérhetőségek:

99/313-080
január-február: 9.00 - 16.00 hétfő - kedd zárva
március: 9.00 - 17.00 hétfőn zárva
április: 9.00 - 18.00 hétfőn zárva
május-augusztus: minden nap 9.00 - 20.00
szeptember: minden nap 9.00 - 19.00
október: minden nap 9.00 -18.00
november-december: 9.00 - 16.00 hétfő - kedd zárva

Sipos hegyi kilátó - Fonyód

Innen a Sipos hegy tetejére az erdei úton juthatunk fel a Kilátóba, ahonnan lenyűgöző kép tárul elénk Keszthelytől Keneséig (a Balaton-parton egyedül erről a helyről)láthatjuk az egész Balatont.
A Sipos hegy sétányain, az Erdei tornapályán elhelyezett táblák segítségével kedvünkre megmozgathatjuk végtagjainkat.


Sipos hegyi kilátó

 

Nagy tanári kar-szoborcsoport - Nagykőrős

Nagy tanári kar-szoborcsoport
 
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

A magyar kultúra kiemelkedő egyéniségeit örökíti meg Varga Imre alkotása: kiváló tudósok tanítottak itt, közülük heten a Magyar Tudományos Akadémia tagjaivá váltak.

A legismertebb egyéniség, a nemzet halhatatlan költője, Arany János 1851-1860 között élt és alkotott Nagykőrösön. A város történetének kiemelkedő egyéniségei továbbá Salamon Ferenc, Szilágyi Sándor történészek, Szabó Károly bibliográfus, Szász Károly költő, műfordító, református püspök, Szigethi Warga János neveléstörténész, Tomory Anasztáz matematikus és mecénás. A "Nagy tanári kar" működése Nagykőrös mezővárosi fejlődésnek fénykorát reprezentálja.

A város fénykorának voltak részesei. Ebben az időszakban Nagykőrös a magyar kultúra meghatározó központja volt, "magyar Weimar"-ként emlegették a várost, Arany Jánost pedig Goethe-hez hasonlították. A város fénykorára és a város nagyjaira emlékezve állították a Nagy tanári kar című szoborcsoportot az Arany János Múzeum előtt 1996. augusztus 20-án, az alkotás Varga Imre szobrász műve.

Reneszánsz Élménybirtok - Bikal

Reneszánsz Élménybirtok
 
  
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:
Az európai kultúra magyar földje hagyományőrzés élményszinten - a magyar múlt kivételes élménye. Nyitás: 2010. április 1.

A felidézett eseményekben, képekben,látványosságokban, emlékezetes tárgyakban és történésekben Európa históriájának és kultúrájának legszebb és leginkább emlékezetes korszakát kívánjuk életre hívni. A Kárpát medencében élő népesség nemzetének kiválóságát, világszerte ismert páratlan mivoltát, jó hírét újra felfedezhetővé tesszük a bikali élménybirtokon.

Küldetésünk a hagyományok érzéki erejű felidézése és jelentőségük elmélyítése a magyarországi reneszánsz teljesítményeinek kézzel foghatóan sokszínű és hiteles megjelenítésével.

A történeti és kulturális érték élményszerű befogadásának és további igényeket teremtő érlelésének célját új módszerekkel és eszközökkel kívánjuk megvalósítani.

A reneszánsz korszakának európai magyar kultúráját és művészetét ténylegesen megjelenítő élménybirtok a vendégfogadás és élményszerzés minden adottságát "bevetve" kívánja egyszerre több nemzedék számára biztosítani a szórakozás, kikapcsolódás, játék és tartalmas időtöltés, valamint a testi-szellemi feltöltődés feltételeit a hét és fél hektáron elhelyezkedő birtokon.

A reneszánsz korát megelőző és követő időszak népi építészetének a különböző tájegységekre jellemző falusi háztípusaival találkozhat az ide látogató.

A fazekas, a kosárfonó és a kovácsmester műhelyét korhű berendezéssel és a történeti eszközeivel együtt mutatjuk be. A mesterek korhű ruházatban elevenítik fel a szakmák középkori fogásait, vendégeink, pedig kipróbálhatják azokat, munkájuk eredményét esetenként magukkal is vihetik. A különös, csak itt előállított emlék-, és használati tárgyak megvásárolhatók a mesterek műhelyeiben,valamint a főtéren lévő kereskedők házában is.

A falu
A faluban van az állatsimogató, ahol háziállatok élnek, a falusi csárda, ahol vendégeink kipróbálhatják a falusi étkek elkészítésének módját. Itt
elevenítjük fel a korabeli vidéki élet mindennapjait, ami a méz, lekvár, sajt, vaj, ecet és sok más finomság házi készítésének titkát tárja fel.

A madaras színpad
A faluban helyezkedik el a madaras színpad, ahol a magyar regevilágból felidézett történetek bemutatása történik.
Vendégeink megtekinthetik a legkülönbözőbb történelmi monda vagy események színpadi előadását, amit madaraink légi balettje kísér. A napi 2-3 előadás mellett szakembereinkkel nagy gondot fordítunk a környékbeli madárállomány mentésére, szaporítására is.

Óváros
Az óvárost a régi kort jellemző házak, terek, utcák alkotják, a műhelyekben űzött mesterségek színesítik, valamint a városi életet bemutató szerepjátékok keltik életre.

Kőfaragó
Sárkányfű árus
Pékmester
Mézeskalácsos
Gyertyaöntő
Papírmerítő
Fafaragó
Asztalos
Szabómester
Csizmadia
Ötvös
Üvegkészítő
Szűcs

Az óvárosi vendéglőben kemencében sült lepényekkel, ízletes lángosokkal, hűsítő italokkal várjuk a betérő vendégeket.
 
Az apródképzőben a 3-18 éves korú gyerekeket várjuk korcsoportos tematikus foglalkozásokra. Mely keretében megismerik, és elsajátítják a középkori ismereteket, játékokat. Kézműves és ügyességi foglalkozásokon vehetnek részt, megismerhetik a lovagi erényeket, megtanulhatják a bajvívás fortélyait...  

Reneszánsz palota
A palota 28 szobájában kapnak helyet a főúri lakosztályok a középkori fürdővel, ahol a megfáradt vándor felüdülhet.

Lovagi küzdőtér
Az Élménybirtok leglátványosabb állomása, ahol vendégeink reneszánsz történet keretébe helyezve tekinthetik meg a bajvívó vitézek küzdelmét, lovagi tornákat, csatajeleneteket, valamint ügyességi lovasbemutatóinkat.
A nyári estéken itt mutatjuk be másfél órás, a középkor magyar történelmének szép és izgalmas jeleneteit megelevenítő, látványos műsorunkat.

A palota másik szárnyában található a főúri kocsma valamint a 400 fős lovagterem, amelyben műsoros lovagi vacsorák várják a középkori kalandozásból érkező vendégsereget.

 További elérhetőségek:

72/459-546, 72/459-547, 72/459-548
72/459-549
Bikal, Rákóczi utca 22.
2010. április 1-től október 31-ig hétfő kivételével minden nap 10:00-től 18:00 között.
November 1-től március 31-ig csökkentett nyitva tartási rendben: csütörtöktől vasárnapig 10:00-18:00 között.

 

Szántódpuszta - Szántód

Szántódpuszta
  Különleges helyek
Szántód Szántódpuszta
 
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

Szántód nevezetes idegenforgalmi látványossága a Balatonon kívül Szántódpuszta, amely 1995-ben kapta meg az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzésért, s az értékes műemlékek helyreállításáért.

A majorságot I. András adományozta a tihanyi apátságnak, s többnyire egyházi birtok volt, egészen a török hódításig, amikor elnéptelenedett. A pusztán áll az a kúria, ahol valaha Kazinczy Ferenc meglátogatta a bérlőt, Palóczi Horváth Ádámot. Egy kétszáz évvel ezelőtti időből származó okirat tanúsága szerint akkoriban kápolna, gémeskút és kocsma állt e helyen, környezetében pedig s gondozott kertek látványa fogadta az utazót. A puszta legszebb része a Szent Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, s a Balaton északi partjára.

Szántódpusztán több mint harminc jelentős épületből álló majorsági jellegű műemlékegyüttes maradt fenn.
Ezek - többek között kúria, csárda, cselédház, magtár, borospince, kápolna, temető - zömében az 1700-as évekből származnak, melyeket a múlt előtti században kiegészítettek és a mai alakjukra hoztak. Helyreállításuk után - részben új funkciót kapva - az 1970-es évektől idegenforgalmi és kulturális központként működnek.

A Szántódpusztán mûködõ turisztikai központ segít bepillantást nyújtani Magyarország és a szűkebb régió képzõmûvészeti, kultúrtörténeti, néprajzi emlékeibe. A mûemlék épületekben állandó kiállítások idegenforgalmi szolgáltatások, fogadó, csárdák várják a turistákat. Ezen kívül lovas programok és lovaglási lehetõségek teszik még kellemesebbé az itt tartózkodást.

Ma a legtöbb nézőt a lovasprogramok vonzzák Szántódpusztára, amely nemzetközi versenyeknek is gyakran otthont ad.

 

Nyitva tartás:
április 15. - május 30. 8.300-17.00 óráig
május 31. - augusztus 20. 8.30-18.00 óráig
augusztus 21. - október 15.  8.30-17.00 óráig
A téli időszakban a csoportokat előzetes bejelentkezés alapján tudjuk fogadni.

Csipkeház és Csipkemúzeum - Kiskunhalas

Csipkeház és Csipkemúzeum
  Múzeum
Kiskunhalas Kossuth utca 37/a.

  
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

A bejáratánál a Csipkevarrók c. szobor fogad, amely Markovits Máriát és Dékáni Árpádot ábrázolja (Mózer Ilona és Barth Károly műve, 1994.).
A gondozott park végén álló Csipkeházat 1935-ben emelték a hagyományos, tornácos parasztházak mintájára, kifejezetten a csipkevarrók munkahelyeként, s hogy őrizzék a világhírű halasi csipke mintakincsét, terveit, hagyományait.
Az 1939-ben két oldalszárnnyal, majd 1997-ben legyező alakú traktussal bővített házban külön helyet kaptak a munkaszobák, a Csipkemúzeum helyiségei, valamint a konferencia- és kiállító-terem. Betérve megcsodálhatjuk a leheletfinom mesterműveket, megnézhetjük a csipkevarrás folyamatát és vásárolhatunk is.

Ősmaradványok - Ipolytarnóc

Ősmaradványok - fogadóépület
 
 
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

Nógrád megye északi szögletében, az Ipoly-folyó közelében bújik meg földtani örökségünk gyöngyszeme, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.

Ipolytarnóc nevét először a környéken megtalált közel 100 méter hosszúságú, és 8 méter kerületű óriási megkövesült fa tette híressé. A világ legnagyobb ismert megkövesedett fenyő-féléjét a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kőzetek halotti lepléből. A helybéliek "Gyurtyánkő-lóczának" nevezték el, és kővé válásáról varázslatos meséket szőttek.

A terület első tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el Kubinyi Ferenc révén, és időközben a téma iránt érdeklődők zarándokhelyévé vált. Az Ősvilági Pompejinek is nevezett, Európa Diplomás és világörökségi nevezés alatt álló terület 23-17 millió éves képződményeinek változatos kövületei részben az egykori földrajzi helyzetének, az őskörnyezetet elpusztító, ám egyúttal maga alá is temető vulkáni katasztrófának, részben pedig a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően válhattak közkincsé. A vulkáni katasztrófa elpusztította az ősi Ipolytarnócot, de egyúttal lehetőséget is adott arra, hogy maradványai átvészeljék az évmilliókat.

A területre érkező látogatókat az Ősfenyő Belépő fogadóépület üdvözli, amely önmagában is figyelmet érdemel: közlekedő folyosója a tarnóci gigantikus megkövesedett fa belső üregét imitálja, kiállító- és vetítőtermeiben pedig a földtani múlt történései kerülnek szemléletesen bemutatásra. Az épület környékén kialakított pihenőhelyek képezik a tanösvény-hálózat kiinduló és végpontjait.


Ősfenyő Belépő
Fogadóépület - Látogató Központ

A területre érkező látogatókat az Ősfenyő Belépő átalakított fogadóépülete üdvözli. A tájba simuló, megújult épület önmagában is megérdemli a figyelmet, közlekedő folyosója a tarnóci gigantikus kövesedett ősfenyő belső üregét imitálja. Kiállító termében a földtani múlt történései szemléletesen kerülnek bemutatásra, előadó terme pedig nagyobb létszámú konferenciák lebonyolítására is alkalmassá teszi.

Mozi termében háromdimenziós animációs filmen elevenedik fel a tovatűnt világ, az élményt még fokozza, hogy szimulációs körülmények között, mozgó székben lesz részese a néző az időutazásnak, a világon egyedülálló produkció, érdemes hát betérni.
Az Ősfenyő Belépő mellett kerültek elhelyezésre a bükkábrányi mocsári ciprusok, végső konzerválásuk folyamatban van.

A fogadóépület és a környékén kiépített pihenőhelyek képezik a tanösvény hálózat kiinduló- és végpontját, itt kezdődik a különleges időutazás.
De mielőtt a látogató rátérne a tanösvényekre, egy üzenet fogadja kilépés előtt.
”Üdvözlünk Vándor, ki erre jársz, tovatűnt lények honára találsz.
Egy ősmaradvány nem csupán megkövesült darabja a múltnak, hanem része, részese is annak, ahová tartozott. Benne, a részben ott rejtezik az egész, csupán rá kell nyitni szemünk.
Egy pálmalevél lenyomat mellett ott az erdő susogása és illata, egy cápafog mögött életre kel a cápa, a tenger sós vizével és a véres harapással, hiszen együvé tartoznak. Ahol megtaláljuk a régmúlt maradványait, az ott az ő nyughelyük.
Legyünk méltók e becses örökségre, tiszteljük hát a múltban a jövőt, és a mi nyugalmunkat is méltósággal fogják őrizni egykoron.

Az Ipolytarnóci Ősélőhelyen járva a látogató beavatást nyerhet abba a múltba, melynek szelleme ma is itt lengedez. Ha jól figyelünk: a mindent betemető vulkáni katasztrófa mögött ott az ősi dzsungel zajongása, melynek tenger mosta partjait. Csatlakozzunk hozzá. Mossa hát le Magáról a jelenkor bajait, tegye félre a gondokat… vegyen mély levegőt, csak bátorság. Lépjen át a Beavatás küszöbén. Jó időutazást!
Ipolytarnóci Ősmaradványok”


 

Tanösvények
A terület túraúthálózata a geológiai tanösvényhez illeszkedő kőzetparki, biológiai és a kőszikla ösvényekből épül fel. Ez utóbbiak a nyitvatartási időn belül szabadon, túravezetés nélkül látogathatók. A tájékozódást magyar - angol nyelvű információk segítik.

Kőzetparki Ösvény
A fogadóépülettől a geológiai tanösvény bejáratáig egy 700 m-es útszakasz, a kőzetparki ösvény vezet el. Minden egyes lépése 15 ezer évvel visz közelebb a geológiai tanösvény bejáratánál levő rétegek korához. Az idő kerekét visszapörgető séta átéléséhez 2 millió évenkénti tanúkövek feliratai és az idősorba illeszkedő környékbeli kőzetminták nyújtanak segítséget.

Biológiai tanösvények

A Geológiai ösvény bejárata mellől induló és a Fogadóépületig vezető biológiai sétányok kellemes kikapcsolódás ígéretével ismertetik a terület élővilágát. A 2 ill. 4 km hosszúságú erdei ösvényeket pihenőhelyek , kilátó és a helyi kőbányászkodás tájba simuló emlékhelyei színesítik.(Bejárásuk esős időben kevésbé ajánlott.)

Kőszikla ösvény
A Geológiai ösvénytől 100-re, a felső parkoló mellől induló és Botos árokig, majd a Fogadóépületig vezető 4 km hosszú Kőszikla ösvény vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák mentén vezeti látogatóit. Kapaszkodós rész, főképp második szakasza nagyobb felkészültséget igényel, de megéri.

Geológiai ösvény
Egy ősi tenger, a Paratethys fenekétől - egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül - a vulkánok tetejéig ívelő időutazás révén csöppen a látogató a történelem előtti múltba. A példásan akadálymentesített, 800 m hosszú körút utcai cipőben, esős időben is bonyodalom nélkül bejárható. A tanösvény kiállításai magyar-angol nyelvűek. Legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy védőpince rész mutatja be, a legújabb, folyamatban levő feltárások belső terét ideiglenes, faszerkezetű épület védi.

A nagycsarnok kiállítása világszínvonalú, a terület ősmaradványai mellett az egyéb európai - és magyar lábnyomos lelőhelyek ismertetésére is kitér. Az egykori vegetációt egy ősnövénysarok rekonstrukciója teszi szemléletessé, a lábnyomok alapján rekonstruált állatok pedig háromdimenziós kivetítés segítségével elevenednek meg.

Túrák indulása a csak szakvezetéssel látogatható geológiai ösvényen:
III-V. és IX-X. hónapokban keddtől vasárnapig és ünnepnapokon, 9.30 - 15.30 óra között, minden óra harminc perckor, nyáron 16.30 órás rendkívüli túraindítással.


A tanösvények bejárása során ne feledjük, hogy védett területen járunk. A természeti értékek gyűjtése és a képződmények bolygatása tilos!

 

Ősmaradványok
A terület legfontosabb ősmaradványai a vezetett geológiai tanösvényi túra kapcsán ismerhetők meg. Magyar-angol nyelvű szakirodalmat a kutatások-oktatás menüpont alatt lehet letölteni. Ősmaradványokról szóló filmeket a fogadóépület információs terében vetítenek.
Területünkön az ősmaradványok gyűjtése és a képződmények bolygatása tilos! Kérjük, védje Ön is páratlan földtani örökségünk!

Cápafogas homokkő
A Paratethys - az egykori trópusi sekélytenger partszegélyi övezetében, 23 millió éve halmozódott fel az a homokkő, mely a geológiai tanösvény elején fogadja a látogatókat. Jellegzetes zöld színét a glaukonit ásvány 5%-ot meghaladó feldúsulása okozza, áthalmozott, régebbi korok kőzeteiből sodorták össze az alsó miocén áramlatok. De más is összesodródott itt a partszegélyi környezetben, a cápafogaktól hemzsegő, és ráják, delfinek, tengeri tehenek, krokodilok összemosott csontjait tartalmazó „cápafogas réteg”.
A népi fantázia leleményes, az előkerült cápafogakat a helybéliek megkövesült madárnyelveknek nevezték el és ekként árusították is a területre vetődőknek, egészen a múlt század közepéig. Szerencsére a védelem időben közbeszólt, a lelőhely megmaradt, feltárása pedig száz év után folytatódott. Legújabb feldolgozása 25 cápafajt mutatott ki az összemosott, áthalmozódott maradványokból.

Ősállatok lábnyomai
A geológiai tanösvény középső szakaszán bukkan felszínre az a lábnyomos homokkő, melyen páratlan értékű pillanatfelvételek, ősállati nyomok maradtak hátra. Ez idáig, közel 2 ezer m2 felületen, 11 gerinces állatfaj 3 ezer lábnyomát sikerült beazonosítani, de az ősorrszarvú, őz, szarvasfélék, ragadozók és madarak lábnyomai mellett egyéb nyomfosszíliák is iszapba kövültek. Az ipolytarnóci rétegek előfordulása a világ egyik leggazdagabb komplex lábnyomos lelőhelye!

Kövesedett fák
Ipolytarnóc nevét először a tövében 8m kerületű és közel 100 m hosszúságúra becsült óriási megkövesült fa tette híressé.
A Borókás árok két oldalát a XIX. század elején még kőhídként összekötő óriásfenyő kövesedett törzsének vizsgálatai a tudománytörténeti megismerés folyamatát szépen példázzák, a kovásodott fatörzs hányatott sorsa pedig veszélyeztetett természeti értékeink védelmének fontosságát hangsúlyozza.
A világ legnagyobb ismert, kövesedett pinus-féléjét (Pinuxylon tarnocziense) a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kőzetek halotti lepléből.

A helybéliek „Gyurtyánkő-lóczának” nevezték el, kővé válásáról varázslatos meséket szőttek. A fatörzs megkövesedését valójában a vulkáni rétegekből kioldódó, a fa anyagát átitató kovasav okozta.

A terület első tudományos vizsgálatai, ásatásai a fatörzs mellett, 1836-ban kezdődtek el Kubinyi Ferenc révén.

Az egykori óriásfenyő törzsének már csak 3 nagyobb töredékét láthatjuk eredeti helyzetében, nagy részét széthordták. Vastagabb törzsrészeit a pince boltozata, míg a lombkoronához tartozó vékonyabb részét a nagycsarnok épülete őrzi.
Az ősfenyő évgyűrűinek vizsgálatával az alsó miocén napfolttevékenység 7 éves ciklusváltozását mutatták ki a jelenlegi 11 éves periódussal szemben. Egy ősmaradvány megannyi titkot rejthet önmagában, csak meg kell fejteni.

Ami a tömegesen előkerült kövült famaradványok alapján még bizonyosnak mondható: egy megkövült erdő rejtezik a vulkáni képződmények alatt.

Levéllenyomatok
A lábnyomos felszínt növénymaradványok is tarkítják. Az innen és a közvetlen fedő portufából előkerült több, mint 15 ezer levéllenyomat révén sikerült rekonstruálni az egykori vegetációt. Az állatvilágnak trópusi-szubtrópusi esőerdő  adott otthont. A csepegtető csúcsos levelek párás, háromezer mm-t is elérő csapadékos időjárást jeleznek. A többszintes erdőket páfrányok aljnövényzete mellett pálma, babér, magnólia, platán-félék uralták, míg óriási kimagasló fenyők őrizték a tájat.
 
A növénytakarót uralkodóan babérlevelűek alkották, mint például a Magnolia mirabilis (liliomfa). Babérféle a cserje méretű Laurus princeps, vagy az a tudományra új faj, amely Ipolytarnócról kapta a nevét (Litsea ipolytarnocense). Ezt az extrém babérlevelű flórát a nemzetközi szakirodalom külön csoportba sorolja, és „Florenkomplex Ipolytarnóc” néven tartja számon. Mindezek mellett még számos más ősi, ma már kihalt fajnak is szerepe volt a flórában, ilyenek: az Engelhardia orsbergensis (ősi diófaféle), Platanus neptuni (ősi platánféle), Cyclocarya cyclocarpa (ősi diófaféle), valamint egészen egzotikus növények is jelen vannak, mint például a Schefflera gaudini (ősi, trópusi borostyánféle). A pálmák közül egy legyezőpálma, a Sabal major és egy kúszópálma, a Calamus noszkyi játszott fontos szerepet. Ez utóbbi a liánszint kialakításában vett részt egy másik egyszikű növénnyel, a Smilax aspera-val együtt. A flóra igen változatos, gazdag volt, és csaknem kivétel nélkül ősi, melegigényes, ún. palaeotrópusi elemek alkották.

A vulkáni katasztrófa
Az ipolytarnóci rétegeket fedő vulkáni anyag (Gyulakeszi Riolittufa) a tanösvény középső szakaszán jelenik meg, végig kísérve a lábnyomos homokkő kibúvását.

A vulkáni katasztrófát portufa szórás vezette be, melynek legalsó, sárgásbarnás, csíkozott rétege egyidejű nedvességkicsapódás kíséretében halmozódott fel az ősi felszínen, tufitos védőleple a legszebb növénylenyomatokat őrizte meg az utókornak.
Az ősélőhelyet lavinaként betemető, riolittufa áradat később érkezett. Horzsaköves, szürkés anyagából feketés foltok, sávok sötétlenek ki. Az egykori növényzet faszenes töredékeit a forró vulkáni anyag ágyazta magába.
A tanösvény mentén található fatörzsek egymással párhuzamosan, KÉK irányban dőltek ki, jelezve az ártufa haladási irányát. Ugyanezt az irányt jelzik a földrengések által generált kisméretű iszapredők is. A vulkáni katasztrófa elpusztította az ősi Ipolytarnócot, de egyúttal lehetőséget adott arra, hogy maradványai átvészeljék az évmilliókat.

Az idők folyamán a riolittufából kiszivárgó kovasavas oldatok járták át az alsóbb rétegeket, kötőanyagot adva a lábnyomok homokkövének és a fatörzseknek egyaránt.

A vulkáni anyagon mért kormeghatározások pontosították a lábnyomok korát is, a legkorszerűbb radioizotópos mérések 17 millió évesnek mutatják azt, amit a jóval régebbi laboratóriumi vizsgálatok 20 millió évesnek gondoltak.


Geológiai ösvényi túravezetői jegyárak 2010-ben
Felnőtt - 1.000 Ft/fő
Gyermek (18 éves korig) és nyugdíjas - 600 Ft/fő
Óvodás - 300 Ft/fő
Fotózási jegy - 600 Ft
Csoportos jegyünk nincs, a pedagógusok pedig, hacsak nem csoportkísérők (30 diákhoz 1 fő kísérőnek ingyenes), kedvezményben nem részesülnek.

4D mozi a fogadóépületben - 1.050 Ft/fő  

 

Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm - Somogyvámos

Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm
 
  
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

Krisna völgy egy maga nemében páratlanul szép és érdekes hely. A jelentős történelmi múlttal bíró kis somogyi falu, Somogyvámos határában található. A 260 hektár területű Indiai Kulturális Központ és Biofarm azzal a céllal létesült, hogy az embereket hozzásegítse egy ősi, lelki kultúra értékeinek, valamint ugyanezen a szellemiségen alapuló természetes életmódnak a megismeréséhez.

Krisna-völgy kiváló lehetőséget biztosít minden érdeklődő számára, hogy közelebbről megismerkedhessen az ősi indiai kultúra minden elemével: építészetével, zenéjével, műalkotásaival, filozófiájával, természet- és társadalomtudományával és nem utolsó sorban konyhaművészetével.

Nem kell többezer km-t utazniuk ahhoz, hogy részesei lehessenek ennek az izgalmas világnak. Az érdekes formák, színek, a kellemes illatok és ízek mögött mély gondolatok is rejtőznek, melyek a harmónia és a tökéletesség felé vezetnek bennünket. Krisna-völgy évente több mint 30.000 látogatót fogad. A vendégei között vannak tanári karok, alsó-, közép- és felsőfokú intézmények osztályai, különböző klubok és egyesületek, turisták, családok, politikusok, magas rangú köztisztviselők a megye és az egész ország területéről.

Az érkező csoportokat külön programösszeállítással várják. Krisna-völgy, természetesen, nemcsak csoportok számára látogatható. Az egyéni vendégeket idegenvezetők fogadják, hogy megmutathassák a főbb látványosságokat. Az étterem és az ajándékbolt pedig e kultúra újabb és újabb területére kalauzolja el a látogatókat.

Sokan gondolnak arra, hogy ezt a nyugalmat jó lenne hosszabb ideig is megtapasztalni, nemcsak a látogatás röpke pár órájára. Szeretnének egy kis időre kilépni a rohanó világ forgatagából, lelkileg feltöltődni, új erőre kapni. Nekik ajánlják vendégházaikat.

Krisna-völgy egész évben nyitva áll az érdeklődők előtt

Csoport programok: 1.350 Ft/fő - 2.750 Ft/fő
belépő: 1.200 Ft/ fő

Vendégfogadás
Hétfő - vasárnap: 10-17 óráig
szertartások naponta 12.40 és 16.00-kor
Ebédidő alatt a templomi körbevezetés szünetel
Hétfő - szombat: 13.00-14.30 óráig
Vasárnap: 13.30-15.00 óráig

Árak, részvételi díjak
Belépő egyéni látogatók részére:
Felnőttek részére: 1.200 Ft/fő
Nyugdíjasok, valamint a felnőttekkel érkező gyerekek, diákok részére: 800 Ft/fő
Üdülési csekket elfogadunk. (Az üdülési csekk csak a belépődíjra vonatkozik,
egyéb szolgálatások igénybevételére nem felhasználható!)

Belépő csoportok részére
Felnőttek részére: 2.750 Ft/fő
Nyugdíjasok, valamint a felnőttekkel érkező gyerekek, diákok részére: 2.550 Ft/fő
mely magában foglalja a belépőt, a programösszeállítás részvételi díját valamint a több fogásos ebéd árát is.

Belépő iskolai csoportok részére
Részvételi díj: 1.350 Ft/fő
Kedvezmény: A felnőtt kísérők is a kedvezményes részvételi díjért vehetnek részt a programon, illetve a csoportszervezőnek a részvétel ingyenes.

Egyéb tudnivalók:
Krisna-völgy területén TILOS:
dohányozni
húst fogyasztani
alkoholt inni
kutyát behozni

Krisna-völgy területén SZABAD:
fényképezni
videózni
Kérjük kedves vendégeinket, hogy a templomot a helyszínhez méltó öltözékben látogassák!

Látnivalók:
idegenvezetés a templomépületben (szezonban félóránként),
a szentély és az oltár megtekintése,
egzotikus templomi szertartások (4.30, 7.00, 7.50, 12.40, 16.00, 19.00, 20.30),
ajándékbolt,
indiai ízek,
védikus tehenészet.

India Mosolya
Csoportoknak

Felnőtt csoportjaink részére a következő programkínálatot ajánljuk, mely az előzetes
bejelentkezéskor igényelhető.

Bemutatjuk Krisna-völgyet A látnivalók többek között a vendégház, Srila Prabhupáda emlékműve, a templomépület és a szentély. Amennyiben a látogatás éppen valamelyik szertartás idejére esik, úgy igény szerint, természetesen, azt is meg lehet tekinteni.

Indiai hangszerpróba Zenei bemutató hagyományos indiai hangszerekkel, melyet az Ön csoportja és Krisna-völgy közös koncertcsapatának első bemutatója követ.

Az első indiai tánclépés Megtanuljuk a szvámi-lépést, amely a világ legkönnyebb tánclépése. Idősebb látogatóink saját bevallásuk szerint ilyenkor 40 évet fiatalodnak.

Előadás
Több fogásos ebéd vagy ételkóstoló az étteremben
Vásárlás az ajándékboltban
Kérdések-válaszok Minden vendégünket arra szoktuk bátorítani, hogy egyetlen kérdését se tartsa magában.

Egy régi, szép hagyomány: Arra szoktuk kérni vendégeinket, hogy hozzanak magukkal valamilyen ajándékot Krisnának, például néhány szem gyümölcsöt vagy egy pár szál virágot. A legszebb ajándék az lenne, ha ez az Önök lakhelyéről, esetleg az Önök saját kertjéből származna.

A program időtartama: kb. 2 és fél - 3 óra

Részvételi díj: felnőttek részére: 2.750 Ft/fő,

nyugdíjasok, valamint a felnőttekkel érkező gyerekek, diákok részére: 2.550 Ft/fő, mely magában foglalja a belépőt, a programösszeállítás részvételi díját valamint a több fogásos ebéd árát is.