Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Retro Zene

 Dschinghis Khan

A Dschinghis Khan együttes 1979-ben alakult az NSZK-ban. Zenéjük az akkoriban népszerű "eurodisco" stílust képviselte. Az angol nyelvre koncentráló poppiacon németül előadott szerzeményekkel váltak népszerűvé, főleg Európában és a Távol-Keleten. Repertoárjukat szinte kizárólag saját dalok alkották. Legismertebb slágerük a "Dschinghis Khan". Néhány angol nyelvű felvétel segítségével megkísérelték meghódítani az angol pop berkeit is, de nem értek el igazán jelentős eredményeket. Az együttes tagsága 1981-ben hat főről ötre csökkent. 1986-ban feloszlottak, később több kudarcba fulladt kísérlet történt a csapat újjászervezésére.

 

Samantha Fox

Az 1966-ban született hölgy világéletében érezte, hogy a szereplést neki találták ki, így nem is tiltakozott túlzottan, amikor agilis mamája modellkedésre bíztatta. A próbafelvételek olyannyira jól sikerültek, hogy a telt idomú Fox kisasszony hamarosan a Sun magazin híres, ledér öltözetű hölgyeket bemutató harmadik oldalán láthatta viszont magát. A hirtelen jött - és főként tekintélyes dekoltázsára fókuszáló - rajongás azonban hamar kiábrándította. Húsz évesen vissza is vonult a pózolástól, és popkarrierjét kezdte építeni. A nyolcvanas évek közepén három albuma is megjelent, legismertebb slágere stílusosan a "Touch Me", vagyis "Érints meg" címet kapta. Azóta természetesen - sok más egykori kollégájával együtt - a retróhullámot meglovagolva próbálkozik a visszatéréssel. Ami a magánéletét illeti, elég különösen alakult. A 42 éves énekesnő ugyanis jelenleg egy nővel osztja meg ágyát és életét, ám ennek ellenére nem szereti, ha leszbikusnak címkézik.

 

Europe együttes

A Europe egy svéd rockegyüttes, melyet 1979-ben a svédországi Upplands Väsby-ben "Force" néven alapított Joey Tempest énekes és John Norum gitáros.

Egy alkalommal egy kiadó azt ajánlotta nekik, hogy énekeljenek svédül és vágassák le a hajukat, ha lemezszerződést akarnak kötni. De ők ragaszkodtak a saját elképzeléseikhez, és hittek abban, hogy egy nap a kemény munka meghozza gyümölcsét. A hazai áttörést egy svéd verseny megnyerése hozta számukra - ekkor változtatták a nevüket "Europe"-ra. Egy barátjuk - a tudtuk nélkül - elküldte a demójukat, és 4000 banda közül, ahonnan 80-at választottak ki élő fellépésre, a Europe nyerte meg az első díjat: egy album elkészítésének lehetőségét. Sok ember szemében ők voltak az első igazi hard rock-banda Skandináviából. Svédországban egyre nagyobb rajongótáboruk gyűlt, első lemezük hamarosan aranylemez lett, és ettől kezdve azzá a turnézó zenekarrá válhattak, akik mindig is lenni akartak.

 

Modern Talking

Modern Talking a 80-as évek egyik jelentős német popegyüttese, Thomas Anders és Dieter Bohlen részvételével. Nagyon könnyed, romantikus és egyszerű hangulatú, de ennek ellenére kidolgozott slágereket adtak elő. A tagok külön-külön is sikeres pályát jártak be, Anders, mint szólóénekes, Bohlen, mint számos más híres énekes és együttes ("C. C. Catch", "Blue System", Bonnie Tyler, Chris Norman, Smokie „Midnight Lady”) zeneszerzője.

Az 1984 októberében alakult, és néhány hónappal később világhírűvé vált együttes több mint 124 millió eladott lemezzel az egyik legsikeresebb európai együttesnek számít. Első feloszlásukat 1987 november 11-én jelentette be Bohlen, a csapat zeneszerző-producere. A Modern Talking visszatértét 1998 február 27-től számíthatjuk, mikor Thomas Gottschalk újra „összeházasította” őket a „Wetten dass…” című műsorban. További hat stúdióalbummal, számos slágerlistás dallal, valamint öt évvel később a duó tagjai közti érdekellentét újabb feloszláshoz vezetett. Ezt is Dieter Bohlen jelentette be 2003 június 7-én, egy rostock-i koncerten 25 ezer megrökönyödött rajongó előtt. A hatodik albumukat kivéve minden nagylemezük arany-, vagy platina státuszt ért el világszerte. Albumaik átlagban 5-6 millió példányban fogytak el a Föld 50 országában.

 

Boney M

Boney M az 1970-es évek egyik legsikeresebb popegyüttese volt, az eurodisco egyik legnagyobb sztárja. Nemcsak Európában, hanem az ázsiai, afrikai és arab országokban is nagy népszerűségnek örvendett. Az együttes szülőatyja Frank Farian zenei producer volt. Fénykorában a Boney M a legendás svéd popcsapat, az ABBA legnagyobb vetélytársa volt. A diszkózene háttérbe szorulása az 1980-as évek első felében a Boney M-et is érzékenyen érintette, ám ennek ellenére az együttes ebben az évtizedben is többször szerepelt a sikerlistákon. Több alkalommal koncerteztek Magyarországon is. Az évek során a zenekar több átalakuláson ment keresztül, és az új évezredben több különböző együttes is járja a világot "Boney M" néven.

 

ABBA

Az ABBA együttest 1972-ben alapította a svéd Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad. 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor "Waterloo" című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, és attól kezdve éveken keresztül uralták a különböző országok toplistáit. Az "ABBA" nevet Stig Andersson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az első "b" betűt azért fordították meg, mert az ABBA már egy létező svéd halfeldolgozó cég neve volt, így ők ezzel a fordított "b"-vel használták a nevüket, amit rögtön le is védettek. Ezt használták mindaddig, amíg szét nem váltak 1982-ben. Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg, és kb. 350 millió lemezt adtak el. Legnagyobb slágereik a "Mamma Mia", "Honey Honey", "Dancing Queen", "Money Money Money", "Knowing Me Knowing You", "Super Trouper" és a "The Winner Takes It All". Az együttes tagjai 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, de ez a szünet elhúzódott, végül az ABBA végét jelentette. A kritikusok zenéjüket sokszor nevezik „glamour-popnak”.

 

Pet Shop Boys

Pet Shop Boys nevű szinti-pop formációt Neil Francis Tennant, a "Smash Hits" nevű angol popzenei lap szerkesztője és Christopher Sean Lowe, építészmérnök hallgató alapította 1981-ben Londonban, és a mai napig aktívak.

Ők számítanak Anglia legsikeresebb popduójának, mivel más páros nem tudta megközelíteni rekordjukat: az idők során 37 daluk került fel a brit Top 20-as listára, ebből 4 ("West End Girls", "It's a Sin", "Always on My Mind", "Heart") listavezető volt, és több mint 50 millió eladott lemezzel büszkélkedhetnek.

 

Womack & Womack – Teardrops

A "Teardrops" a Womack & Womack, azaz Cecil és Linda Womack 4. albumának és egész pályafutásának legismertebb dala 1988-ból. 1993-ban Elton John és K.D. Lang dolgozta fel John "Duets" albumán, 1997-ban a Lovestation, majd 2007-ben és 2008-ban a No Angels és Kate Alexa, 2009-ben pedig a Sugababes együttesek "tették magukévá" az ismert slágert.

 

Trio: Da-Da-Da

1982 egyik legnagyobb sikere a német Trio nevű hármastól, aminek felvétele 30 millió példányban kelt el. A felettébb mélyértelmű szöveg annyit tesz: "én nem szeretlek téged, te nem szeretsz engem, igen, igen, igen."

A számot feldolgozta az Irigy hónaljmirigy is és több Pepsi reklámban is szerepelt. Az Oktoberfest sátorban Thierry Henry, Raúl, Roberto Carlos, Fernando Torres, Frank Lampard, Ronaldinho és David Beckham focizik az üditőért, a másikban Rain és Christina Aguileraénekli egy stadionban.

 

 

Kaoma – Lambada

A táncőrület egyik sikerét a "Lambada, a tiltott tánc" című filmnek köszönheti, na meg a Kaoma együttes "Lambada" című slágerének. 1989-ben 5 millió példányt adtak el a "Lambada (Chorando se foi)" néven kiadott dal lemezéből. A videoklipben látható két gyerek,Chico és Roberta nem sokkal később saját karrierbe kezdtek, de nem csak nekik jött be az ál-brazil szórakozás. A "Lambada" 1989 legnagyobb diszkóslágerévé vált.

 

Neoton Familia

Neoton Família az egyik legnépszerűbb magyar popzenei együttes. Angol nevük "Newton Family", ez utóbbi néven jelent meg több lemezük Japánban, Nyugat-Németországban, Argentínában és Spanyolországban.

1965-ben két közgazdaságtudományi egyemeti hallgató fiatal, Pásztor László és Galácz Lajos az akkori divatnak megfelelően egy Mikulás-napi egyetemi versenyre beat-zenekart alapított. A versenyen két zenekar indult a könnyűzenei kategóriában. A Neoton, aminek tagjai csehszlovák gitárjuk márkájáról nevezték el magukat, második helyen végzett. Senki sem gondolta volna, hogy pont belőlük fog kinőni Magyarország egyik legsikeresebb és legtöbbet vitatott könnyűzenei jelensége.

1979 fordulópont volt a Neoton Família történetében. A cannes-i MIDEM fesztiválon ők kísérték a magyar popzenét képviselő szólistákat, ezáltal ők is eljátszhattak pár saját dalt. Ekkor figyelt fel rájuk a külföldi szakma. Az év végén megjelent „Napraforgó” című lemezük, ami itthon hirtelen a slágerlisták élére juttatta a Famíliát. A "Santa Maria", a "Szédült napraforgó" vagy a "Hegyirabló" mai napig játszott slágerek. Ambrus Zoltán és Fábián Éva kiválása után 1980 elején elkészült a lemez angol nyelvű változata, a két új tag, Végvári Ádám (gitár) és Bardóczi Gyula (dob) kiegészülésével, ami megjelent Spanyolországban, Japánban, az NSZK-ban, Dániában, később Mexikóban, Brazíliában és Dél-Koreában is. Az erről kimásolt kislemezek hatalmas sikert hoztak Spanyolországban és Japánban is.

A következő pár évet a Família folyamatosan a stúdióban és koncerttermekben töltötte, a "Don Quijote" döngette a slágerlistákat itthon és külföldön, 1981 végén 42 állomásos turnét adtak Japánban. 1983 januárjában Pál Éva elhagyta a zenekart, a "Kócbabák"-ból Csepregi Éva maradt az egyedüli kócbaba.

2005-ben, még egyszer - a közönség unszolásának eleget téve - színpadra lépett a zenekar, maratoni három órás koncertet adva hatalmas színpadképpel, fényjátékkal, rengeteg vendégzenésszel. Azóta Csepregi Éva, Végvári Ádám és Baracs János a "Neoton Família Sztárjai" néven szoktak együtt fellépni. 2007 novemberéig Bardóczi is velük játszott.

 

 

Szűcs Judith - a discokirálynő

Jellegzetes énekhangján kívül remek tánctudású előadó. Az 1972-es "Ki mit tud?"-on indult, de az első magyar női popegyüttesben, a "Beatricé"-ben is zenélt. Hangszere a zongora volt. Elsősorban az 1970-es évek végén és az 1980-as években volt sikeres, bár új lemezei az utóbbi években is megjelennek. Keresztneve a „h” végződést 1979-ben, "Judith" című albuma megjelenésekor kapta. Az 1970-es évek végén divatos diszkóstílusban énekelt, amire bőven akadt vevő akkoriban. Testvére, Szűcs Antal Gábor is zenész, gitáros, aki közreműködött Judith lemezein. Magyarországon "Discokirálynőnek" is szokták hívni.

 

Hungária

Hungaria együttes 1967-ben alakult Fenyő Miklós vezetésével. A név akkoriban nagyon szokatlanul hangzott (és még most is - a szerk.): Magyarországot jelent, de külföldi hangzásban. 
A ruházatukban megjelenő nemzeti színkombináció is meglehetősen kihívó és provokatívnak számított. 

Alakulásuk után nem sokkal beneveztek az országos "Ki mit tud?" vetélkedőre. Ez volt az egyetlen kiugrási lehetőség, csak így lehetett országos hírnévre szert tenni. Versenyelőadásuk nem más, mint a "Csavard fel a szőnyeget" című dal volt, melynek zenéjét Fenyő Miklós 16 évesen komponálta. Ekkoriban ismerkedett meg pártfogójával, S.Nagy Istvánnal, aki ismert szövegíró volt már akkor. Az ő segítségével készült el a "Csavard fel a szőnyeget" szövege. 

A vetélkedő elődöntőjéről a zsűri úgy dobta ki a Hungariát, mintha ott sem lett volna. Csakhogy a közönség egy pillanat alatt bezsongott a Hungaria együttes formabontó stílusától és a rock and rolltól, és hatalmas mennyiségű közönségszavazattal a középdöntőbe juttatta az újdonsült sztárokat. 
A középdöntőben a "Ha szól a Rock and roll" című új dalukat adták elő, mellyel tovább provokálták a zsűrit. Azonban a bírák jól tudták, hogy nem érnek el semmit, ha ismét menesztik az együttest a vetélkedőből. Így fogcsikorgatva ugyan, de a döntőbe juttatták a Hungariát. Fenyőék a végső csatában kegyet gyakoroltak a zsűri felé. Népies ruházatban megjelenve adták elő a "Nem bújok én többé már a subába" című dalt, melyben a magyar népdalok jellegzetes hangszerei szólaltak meg. 
Csak az nem látta, aki nem akarta, hogy ez a dal egy tréfa. A szakértő zsűri azonban elismerő komolysággal bólogatott rá, mondván: „látjátok, így kell ezt csinálni”. 

A Hungaria együttes megnyerte az 1968-as "Ki mit tud?" döntőjét. 1980-ban csatlakozott Dolly a Hungáriához. Ebben a felállásban rekordokat értek el: 2 platina- és 4 aranylemez.

 

Dolly Roll

1983 június 26-án a Hungária együttes átalakult, megszületett a Dolly Roll: Dolly, Flipper Öcsi, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyulaés Zsoldos Gábor az alapító tagok. "Vakáció" című nagylemezük nagyon jól sikerült, a zenekar pillanatok alatt felkerült a magyar popzene élére. Albumuk három hónap alatt aranylemez (100 000 példány), majd további két hónap múlva platinalemez (250 000 példány) lett. Nagyot lendített hírnevükön a Budapest Sportcsarnokban rendezett koncert, majd az 1984. évi turné 50 előadással.

A következõ években 4 arany-, 1 platina- és 1 gyémántlemezt (1 000 000 példány) gyűjtenek be. Újabb Sportcsarnokbeli koncert, újabb turné. Hetente több száz levelet kaptak és rajongói klubuk minden héten megtelt. 1986-87-ben átalakult az együttes, az új tagRichie lett, aki dobolt és énekelt. A megújult együttes bemutatkozó albuma, a "Játék az élet" és az országos lemezbemutató turné újabb sikersorozatot indított el, és azonnal megkapták következő aranylemezüket is. A következő album címe "Zakatol a szív". Ez rockosabbra, keményebbre sikerült, ami  meglepte közönségüket. Újabb lemezük, az "Ábrándos szép napok" (a "Those Were the Days" magyar változata) egy hét alatt a slágerlisták élére került, persze ez is aranylemez lett. Ez idő tájt kérte fel őket a Rockszínház, hogy Anthony Burgess "One Hand Capping" című világsikerű regényéből színpadra átírt "Egy tenyér, ha csattan" című darabhoz írják meg a betétdalokat, melyeket ők játszottak el. A dalokból egy új albumot is összeállítottak, ez lett a "Dupla vagy semmi". 1990-ben újabb változások történtek: négyen maradtak és új kiadóhoz szerződtek. Sikerük mindeközben változatlan. Második feldolgozás albumuk is megjelent "Ébreszd fel a szívemet" címmel, mely ugyancsak eljutott a platinalemez státuszig. A "Rég volt, szép volt" című album, mely saját dalaikat tartalmazza, szintén aranylemez lett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.