Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerencsejáték

 A szerencsejáték olyan játékforma, amelynek során pénzben vagy más értéktárgyban kifejezett téteket tesznek egy bizonytalan kimenetelű esemény végeredményére. A játék célja az esemény kimenetelének eltalálása és további pénz nyerése. A játékelméletalapján a szerencsejáték zéró összegű játék, mivel a résztvevők csak egymás kárára növelhetik nyereményeiket.

A szerencsejátékok napjainkban szoros állami ellenőrzés alatt állnak a világ szinte minden országában: a szerencsejátékok megszervezése általában állami monopólium, amelynek tevékenységét a pénzügyminisztérium vagy az adóhivatal felügyeli. A szerencsejátékokra kivetett adóból az államnak hatalmas bevételei keletkeznek (szerencsejáték-adó), amit az általános költségvetés céljaira, vagy esetenként jól meghatározott kulturális, társadalmi projektek támogatására fordíthatnak.

Az online szerencsejátékok megjelenésével a szerencsejátékok hatalmas nemzetközi gazdasági tevékenységgé nőtték ki magukat: 2009-ben a becslések szerint 335 milliárd dollárt költöttek el az online játékosok.A szerencsejátékok a legősibb játékformák közé tartoznak. A jelenleg is játszott játékok közül a craps, a rulett, a huszonegy játékokat Európában fejlesztették ki, míg a keno őse egy kínai lottójáték.

A szerencsejátékokat a keresztény, zsidó és muzulmánvallás (ill. a vallási hatóságok) általában megtűrték, egyes esetekben betiltották.

A szerencsejátékokat a legtöbb országban állami vagy helyi önkormányzati felügyelet alá vonták és szorosan szabályozzák. Egyes országokban a szerencsejátékok be vannak tiltva. Azokba az országokba, ahol a szerencsejáték engedélyezett, irányul az ún. szerencsejáték-turizmus, ennek egyik legismertebb központja az Amerikai Egyesült Államok Nevada államában található Las Vegas. Egyes országokban az állam bevételeinek jelentős része származik a szerencsejáték-iparból, mint pl. Monacoban vagy Makaón.

Az államilag szervezett és felügyelt szerencsejátékok közé tartoznak a különféle lottók, a kenó, a sorsjegyek, az Angliában és az USA-ban népszerűbingo vagy a Távol-Keleten népszerű Mah-jong.

A szerencsejátékok közé tartozik a sportfogadás is (totó), amelyben valamely sportesemény kimenetére kell fogadást kötni: minél valószínűtlenebb a végeredmény, amire a játékos tétet rakott, annál nagyobb lesz a nyereménye. Régen nagyon népszerű volt állatok vagy éppen emberek küzdelmeire fogadást kötni, az előbbit ma már csak néhány esetben (lóversenysport, kutyafuttatás) engedélyezik, míg a sportfogadás továbbra is igen népszerű.

A sportfogadás bizonyos formáinál a játékosok előre ismerik a kifizetési arányokat (fixed-odds betting), amelyeket egy szerencsejáték-bróker vagy valamilyen szerencsejáték-tőzsde ajánl fel nekik. Napjainkban akár nemzetközi események kimenetelére, politikai eseményekre, pénzügyi piacokra, vagy akár egy híres személy gyermekének nevéreis lehet fogadásokat kötni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.