Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelem segítség

A mértékegységek

A mértékegységek meghatározása legtöbbször csillagászati megfigyelésekhez igazodott. A legkorábbi időszakokban ez nem tudományos vizsgálódást jelentett, hanem a mezőgazdasági munkákhoz alkalmazkodott. A legrégibb római naptár például tíz darab, egyenként 16-36 napot tartalmazó hónapból állt, mert csak a mezőgazdaság számára hasznos időszakot osztották fel. A régi iráni népek is csupán hideg és meleg időszakokat különböztettek meg az éven belül.

Később, mikor már közvetlenül a csillagászati megfigyelésekhez igazodtak, három csillagászati jelenség adta a mértékegységeket.

A nap: a Föld saját tengelye körüli forgása, melynek látható jelei a nappalok és éjszakák.

A hónap: a Hold Föld körüli keringése, melynek látható jele a Hold alakjának megváltozása (növekedés, fogyás).

Az év: a Föld Nap körüli keringése, melynek látható jelei az évszakok folytonos változásai.

Ebben a rendszerben csak az okozott problémát, hogy az együtt használt holdév és napév nem fedte egymást. A tizenkét holdhónap ugyanis csak 354 napot tesz ki, míg a napév 365 napos. Két megoldás kínálkozott: tiszta holdév bevezetése, vagyis nem kell tekintettel lenni a Föld Nap körüli mozgására. Ezt nevezik lunáris évnek (Luna = Hold). Vagy tiszta napévet kell bevezetni, tehát nem kell figyelembe venni a Hold Föld körüli mozgását. Ezt nevezik szoláris évnek (Sol = Nap).

Az európai rendszer

Ez utóbbi rendszer az egyiptomiaktól származik, ezt Julius Caesar tökéletesíttette az i. e. 1. században. Ezt a Julián-naptárt – amelyet a mai napig is használunk – Szószigenész alexandriai csillagász hozta létre. A naptáron az utolsó módosítást – XIII. Gergely pápa hajtatta végre 1582-ben (gregoriánus naptár). Mai naptárunk olyan pontosan fedi a csillagászati évet, hogy a minimális eltérés csupán 3300 év elteltével tesz ki egy egész napot.

A kezdőpont

A keresztény időszámítás kezdete Krisztus születéséhez kapcsolódik. Természetesen ezt a dátumot csak jóval később határozták meg, mikor a kereszténység már szélesebb körben elterjedt. A keresztény időszámítás megalapítója Dionysius Exiguus római apát, aki az addigi időszámítást felhasználva számította ki Krisztus születésének időpontját. Mindez a 6. században történt.

Kétféle jelöléssel találkozhatunk: az egyik a Kr. e. és Kr. u. jelölés (Krisztus előtt, Krisztus után), a másik az i. e. és i. sz. (időszámításunk előtt, időszámításunk szerint).

A keresztény időszámítás a 9. századra terjedt el Nyugat-Európában és a 11. századra egész Európa területén. Ez alól csak azok az államok voltak kivételek, melyekben az iszlám vagy a bizánci (keleti) kereszténység terjedt el. Oroszországban például a 18. században váltottak, Nagy Péter cár ekkor rendelte el, hogy az addigi, világteremtést alapul vevő számítást (7208. év) december 31-e utántól megváltoztassák, s ezután 1700. január 1. következzen.

A mértékegységek

A kezdőpont után beszéljünk röviden az időszakok jelöléséről.

Az év

Az év nem mindig kezdődött január 1-jével. A középkori latin forrásokban az évkezdet több változatával találkozhatunk:

A január 1.             ókori pogány eredete miatt a középkorban nehezen nyert polgárjogot, csupán a 14. századtól kezdett elterjedni.

A március 1.          kezdőpontot főleg a frankok és a velenceiek használták, Magyarországon nem terjedt el.

Március 25.            A keresztény ünnepek között ez a nap az angyali üdvözletet jelenti, kilenc hónap múlva – Karácsonykor – születik meg ugyanis a Messiás.Ez az évkezdés egész Nyugat-Európában elterjedt.

A húsvéttal            kezdődő év sok problémát jelentett, hiszen a húsvét változó ünnep, ennek következtében az év is változó hosszúságú. Ez a rendszer elsősorban Franciaországban terjedt el, nálunk nem használták.

Szeptember 1.       mint évkezdet Bizáncból terjedt el, s elsősorban a keleti kereszténység használta.

December 25.        Ez a leginkább elterjedt Európában, Magyarországon egészen a 16. századig ezzel a nappal kezdték az évet.

Mindezek mellett a középkori évszámítás még sok más kezdőpontot is használt, melyek nem Krisztus születéséhez igazodtak. Ilyen volt például a királyok uralkodásának kezdete szerinti keltezés.

A hónap

Az év tizenkét hónapra való felosztását, a hónapneveket és a hónapok egyenlőtlen hosszúságát a középkor, majd az újkor lényegében változatlan formában vette át az ókori rómaiaktól.

Hónapnevek a rómaiaknál:

Januarius:              Janus isten, minden kezdet istene

Februarius:            februa tisztító eszközöket jelent

Martius:                  Mars isten eredetileg termékenységisten volt

Aprilis:                    aperire megnyitást jelent (rügyfakadás)

Maius:                     maius nagyobbat jelent (gabona növekedése)

Junius:                     Juno istennő az egyik főisten Rómában

Quintilis:                eredetileg ötödiket jelent, később Julius Caesarról kapja a nevét

Sextilis:                   eredetileg hatodikat jelent, később Augustusról kapja a nevét; mindkét kezdeti elnevezés arra utal, hogy a rómaiak a korai időkben Martius hónappal kezdték az évet.

September:             hetediket jelent

October:                  nyolcadikat jelent

November:             kilencediket jelent

December:              tizediket jelent

A latinos hónapnevek mellett sok nép saját anyanyelvén is elnevezte a hónapokat. Magyarországon a 16. századtól voltak használatosak a magyar hónapnevek, melyek mindegyike egyházi ünnepről kapta elnevezését.

Január:                    Boldogasszony hava

Február:                  Böjtelő hava

Március:                 Böjtmás hava

Április:                    Szent György hava

Május:                     Pünkösd hava

Június:                     Szent Iván hava

Július:                      Szent Jakab hava

Augusztus:            Kisasszony hava

Szeptember:           Szent Mihály hava

Október:                  Mindszent hava

November:             Szent András hava

December:              Karácsony hava

A hét napjainak nevei

A hét napból álló időegység elkülönítése és használata egyiptomi és zsidó eredetre nyúlik vissza. A rómaiak – az egyiptomiakhoz hasonlóan – a hét napjait az egyes bolygókról nevezték el:

dies Lunae (Hold) = Hétfő

dies Martis (Mars) = Kedd

dies Mercurii (Merkur) = Szerda

dies Iovis (Jupiter) = Csütörtök

dies Veneris (Vénusz) = Péntek

dies Saturni (Szaturnusz) = Szombat

A vasárnap – dies Dominica (Úr napja) – keresztény elnevezés.

A magyar nyelvben a napok nevei a következő eredetre vezethetők vissza:

hétfő = a hét feje, kezdete

kedd = ketted, a második nap

szerda = a szláv „közép” szóból ered, a középső nap

csütörtök = szlávul a negyedik napot jelenti

péntek = szlávul az ötödik nap

szombat = sabbat, a heti pihenőnap (héber eredetű, még a rómaiak is használták)

vasárnap = a vásár napja

A napok megjelölései

A dátumozásban a középkor idején az év mellett a nap volt a másik nagyon fontos elem. A napokat különböző módszerekkel tudták jelölni:

Az egyik módszer a hónap nevezetes napjaihoz viszonyította az egyes napokat. Ezt a rómaiaktól vették át, s a megjelölendő napokat ezektől mindig visszafelé számolták. Ilyen nevezetes napok pl. a Kalendae (a hónap első napja) és az Idus (a hónap közepe, márc., máj., júl., okt. 15. napja, a többi hónapban a 13. nap).

A másik módszer a keresztény ünnepekhez viszonyított. Ebben előre és hátra is számolhatunk, s mivel a középkorban rendkívül sok egyházi ünnep volt, nagyon gazdag variációs lehetőség nyílt a napok jelölésére.

A mai gyakorlatban használatos napszámítás – a hónap napjait sorszámmal jelöljük – nagyobb mértékben csak a 14. századtól terjedt el.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

viagra without a doctor prescription usa 670

(AgustinBug, 2018.04.13 22:47)

5202 http://kickarss.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=48954 http://benesan.com/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=975485 http://vwanglaw.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=590231 http://gcbusinessjournal.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=25639 http://www.igiannini.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=532593 http://tranzitstroy.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=10313 http://marasebrarrentacar.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=228599 http://egeram.ir/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1040 http://www.elodie-meheust.fr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=299283 http://nkochetkova.msk.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16830 http://ai-crm.com/crm2/index.php/en/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=138885 http://www.50plusminus.sk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=142967 http://www.autogm.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=812501 http://despachosburlada.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=213348 http://www.chinmayavidyalayakollengode.co.in/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=95063 http://mmalegacy.gr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16215 http://royalstar-uae.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16255 http://giuseppepascali.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=161210 http://www.cineyliteratura.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=852 http://sadralight.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=875 http://totalchess.spb.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=22781 http://tianovas.com/electronicmusic/index.php/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=11091 http://eastwindsorflooring.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=527591 http://dalaco.siteproviders.co.uk/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=98605 http://decanabetica.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=172965 http://unitedbrothers.com.tn/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2080 http://samudranm.co.id/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=76060 http://142-4-9-44.unifiedlayer.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=476502 http://www.newenglishway.it/public/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=118737 http://sotnet.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16469 http://xn--72-6kcay8agkgk1b4k.xn--p1ai/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=161853 http://givethemhelldoc.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=866915 http://sydoniaproduction.it/adv/en/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=931 http://www.interiorfoto.no/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=10444 http://www.amatodemolizioni.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=980699 http://pgngk.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=19951 http://origomed.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=25852 http://dkc1bg.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=143779 http://parsa-azad.ir/maadelectric/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=106132 http://www.nainaridigital.com/site/index.php/component/users//index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=9614 http://www.leandrolimaimoveis.com.br/site/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=134648 http://fc-greif.de/website/component/users//?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=392 http://kippkk.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=501997 http://www.duhochoancau.edu.vn/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=38490 http://www2.ssn.gob.ar/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1410 http://www.pruritas.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2079 http://www.wxdake.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=65911 http://www.longobardigerardina.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=518456 http://www.lozyskasklep.pl/index.php/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=7518 http://masterlinemoveis.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=134947 435

online casinos real money usa

(AqdbvSpigo, 2018.04.13 17:12)

[url=https://onlinecasinomansion24.com/]online casino real money[/url]
<a href="https://onlinecasinomansion24.com/">usa casino online real money</a> <a href="https://onlinecasinomansion24.com/">casino slots</a> <a href="https://onlinecasinomansion24.com/">online casino real money</a>
<a href=" https://onlinecasinomansion24.com/ ">play slots for free win real money</a>

online casinos

(AzhigSpigo, 2018.04.05 18:17)

[url=https://onlinecasino24.us.com]casinos online gambling[/url]
<a href="https://onlinecasino24.us.com">casino slots</a>
<a href=" https://onlinecasino24.us.com ">online casino bonus</a>

where can i buy viagra

(nefpih, 2018.04.02 07:59)

[url=http://canadan-pharmacy.com]buy sale viagra[/url]
order viagra online india http://canadan-pharmacy.com

lasix 100 mg 112 mg

(Kennethbef, 2018.03.31 23:17)

Hi! [url=http://lasix365.party/]buy lasix online without prescription[/url] beneficial site http://lasix365.party

Sildenafil citrate

(Thomashot, 2018.03.25 07:58)

generic Viagra [url=http://viagra-generics.us/#4545]generic viagra[/url] generic Viagra <a href=http://viagra-generics.us/#322>generic viagra</a>

viagra without prescription 8496

(LarryBak, 2018.03.24 23:44)

viagra without a doctor prescription [url=http://viagrawithoutdoctorprescr.today/#3304]viagra without a prescription[/url] viagra without doctor http://viagrawithoutdoctorprescr.today/#7628

скачать fifa 15 на андроид полную

(neythromet, 2018.03.01 05:39)

Спасибо огромное! Так давно искала его в хорошем качестве.

---
По моему мнению Вы допускаете ошибку. Могу отстоять свою позицию. fifa 15 стадионы скачать, gmt max org fifa 15 скачать и [url=http://15fifa.ru/]фифа ру[/url] скачать бесплатно fifa 15 через торрент

Что стабильный онлайн дабы форуме?

(JerryMiz, 2018.02.17 16:11)

Привет! Какой перст онлайн воеже форуме?
Я вот сайт сделал :) [url=http://dietonika.cf]http://icqdownload.tk/[/url]

оформляем больничный лист 2018

(Ekladuemycle, 2018.01.26 23:16)

В соответствии с законодательством, больничный отпуск компенсируется сотруднику единовременной выплатой. Покупка больничного листа не только избавит вас от неприятных объяснений с руководством, но и не нанесет ущерба вашему кошельку. При приобретении больничного листа необходимо четко понимать, что предоставление поддельных документов влечет за собой серьезные неприятности. Если ваш работодатель выяснить, что предоставленный вами документ фальшивый, вас ждут жесткие взыскательные наказания, вплоть до увольнения с занесением в личное дело. Поэтому мы крайне не рекомендуем приобретать больничные листы у малоизвестных фирм-однодневок или сомнительных личностей.

[url=http://mymedcentr.ru/][img]http://nasha-clinika24.ru/images/logo.png[/img][/url]
http://mymedcentr.ru/Spravki.html
http://mymedcentr.ru/bolnichnyj/yuao/zyablikovo.html

[url=http://mymedcentr.ru/bolnichnyj/moskovskaya-oblast/noginsk.html]купить больничный лист вао[/url]
[url=http://mymedcentr.ru/]купить чистый больничный лист[/url]

больничный лист надежно купить
где купить больничный лист в москве цена
больничный лист купить официально в москве дешево

Tornado, earchquakes?! No, it is XEvil.

(MashaDam, 2017.12.05 13:56)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-botnet protection.
Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

Test, just a testTest, just a test

(Jersestuade, 2017.05.08 02:58)

Нашел забавный сайт с возможностью просмотра кинофильмов онлайн

(Brendanrig, 2017.05.01 17:32)

Нашел интересный сайт с возможностью просмотра фильмов онлайн и крайне много фильмов на сайте, делюсь им с вами, не благодарите)
[url=http://kinozor.net]http://kinozor.net[/url]
А так же на сайте есть раздел новинок за 2017 год
[url=http://kinozor.net/filmy-2017/]http://kinozor.net/filmy-2017/[/url]
А еще мне понравились эти фильмы
[url=http://kinozor.net/filmy-2017/15862-nam-zdes-ne-mesto.html][/url]http://kinozor.net/filmy-2017/15862-nam-zdes-ne-mesto.html
[url=http://kinozor.net/filmy-2017/15701-jurassic-school.html]http://kinozor.net/filmy-2017/15701-jurassic-school.html[/url]

unreal estate - real estate wordpress theme download

(Quentindup, 2017.01.20 00:15)

this is the most apropriate page to post my topic. So if it's a mistake then delete this article - Vegyes - Tortenelem segitseg.

The highly praised resource returns with updated content, examples, and code downloads. Packed with real-world examples, and written by developers for developers, this esteemed resource replaces some of the more basic material with more advanced content. Every single chapter has been reworked to provide the most current and proper methods for developing and designing in WordPress. Coverage of HTML5, CSS3, and JavaScript and new chapters on custom post types, custom taxonomies, Multisite, and extensions of themes bring the content of this book completely up-to-date and provides you with all you need to deploy successful WordPress sites. <a href=http://meangamers.com/forum/index.php?action=profile;u=9957>real estate wordpress theme download free </a>Another selection designed for beginners, this addition to the “For Dummies” series is comprehensive and can act as a nice reference for even experienced developers. What I particularly like about this one is it’s actually 8 mini-books in one that cover all the broad topics you need to be familiar with if you want to get competent with WordPress quickly. <a href=http://www.usmlesource.com/usmle_forum/index.php?action=profile;u=1255170>dot-b wordpress theme </a>

Luster Classic is an example with a left side menu, real estate wordpress theme download. This demo is a perfect solution for classic properties website. Real estate wordpress themes 2017 year. <a href=http://bestpsychic.reviews/memberlist.php?mode=viewprofile&u=15546>b beauty wordpress theme </a>Luster IDX is a real estate agent wordpress theme presentation on how the Luster theme works with IDX Press Plugin. The theme can work with own post type and also with the IDX press properties. It’s a real estate agency wordpress theme. <a href=http://kormov.do.am/index/8-25436>best b&b wordpress themes </a>

Check - real estate wordpress theme decorum download
<a href=http://warvisor.com/profile.php?id=337937>real estate wordpress theme development</a>