Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A világtörténelem legnagyobb inflációja Magyarországot sújtotta, és 1946 nyarán érte el a tetőfokát. Júniusban 1 db 1931-es kiadású aranypengő 1,3 × 1020 papírpengőt ért. 1946. jún. 3-án egymilliárd billpengő (1021 pengő) névértékű bankjegyet bocsátottak ki, melyet azonban már július 11-én visszavontak. Csak adófizetési célokra bocsátották ki a milliárd milliárd (1027) pengő névértékű papírokat.
Az első Wendy"s étterem 1969 november 9-én nyitott meg Colombus-ban (Ohio). Magyarorszagon jelenleg 3, Kuvaitban csak 2 Wendy"s működik!
A világ legelső kormányozható, merev fémből készült léghajóját Schwarz Dávid magyar újító készítette
A golyóstoll feltalálása egy magyar újító nevéhez füződik, Bíró László Józseféhez.

 A magyar-finnugor tudomány megalapozója Reguly Antal volt.


 A Transhimaláját Lóczy Lajos magyar geológus fedezte fel.


 Amerikában egy magyar ember honosította meg a szőlőt? Neve Haraszthy Ágoston.


 Honann ered a dobostorta neve? A válasz egyszerű: a recept kitalálójáról, Dobos József pesti cukrászmesterről nevezték el.


 Magyar ország második legnagyobb tava a Tisza-tó.


 Az abszólút minimum hömérséklet magyarországon, amit mértek: -35 celsius. 1940. február
Borsay Szabolcs tartja 2002. július 2-e óta a menetiránynak hátrafelé ülve motorozás Guinness rekordját. Szabolcs a Balaton Airport repülőtéren állította fel a 200,7 km/h-s csúcsot Sármelléken.


 Hong Kong jelentése magyarul: "illatos kikötő".


 Drew Barrymore igazi hírességek között nőhetett fel, hiszen színészdinasztia sarja. Édesanyja, Ildiko Jaid révén félig magyar származású, a keresztapja pedig nem más, mint a híres rendező, Steven Spielberg.
Az Országház 40 millió téglát tartalmaz.

4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik a magyar "mézeshetek" illetve az angol "honeymoon" (mivel a babilóniak holdhónapot használtak) kifejezés.

Mikszáth Kálmán 2-szer szólalt fel a Parlamentben több évtizedes képviselősége alatt.

Anonymus III.Béla király ismeretlen jegyzője volt
A német Hans név a magyar János megfelelője

Petőfi Sándornak és Jókai Mórnak is hobbija volt a vívás, mindkettőjük mestere Chappon Lajos volt. Az első magyar labdarúgó mérkőzést Ry Ferenc és Stobbe Ferenc szervezte meg 1897-ben.

pub-6301047892107777